Teitten tarinat
|
Teitten tarinat elokuvasarjasta on ilmestynyt kaksi ensimmäistä osaa. Kuusiosainen sarja valmistuu vuoteen 1999 mennessä.
Viisi päivää härkätiellä Dokumenttielokuva maamme vanhimman maantien, Hämeen härkätien historiasta ja nykyhetkestä. Kuka sitä on käyttänyt, kuka pitänyt kunnossa? Elokuva kertoo myös Suomen keskiajasta. Kun hämäläinen talonpoika vuonna 1300 lähti Turkuun myymään turkiksia, käytti hän menomatkaan viisi päivää. Miltä härkätie näytti hänen silmissään? Elokuvan asiantuntijana on toiminut Jaakko Masonen ja sen on ohjannut Jouko Aaltonen ja tuottanut Illume Oy yhteistyössä Tielaitoksen kanssa. Elokuvaa voi tilata Mobilia auto- ja tiemuseosta hintaan 220 mk (sis. alv). Viisi päivää HärkätielläHämeen härkätie on Suomen vanhin maantie. Se on vakiintunut viimeistään 800-luvulla Hämeen ja Varsinais-Suomen väliseksi yhdystieksi. Sitä pitkin vietiin Hämeen erämaista pyydetyt turkikset Aurajokilaakson satamien kautta Eurooppaan. Sitä pitkin levisivät myös läntisen kulttuurin vaikutteet sisäiseen Suomeen ja vastaavasti itäiset länteen. Tietä pitkin ovat kulkeneet kauppiaat, kruunun virkamiehet, papit, pyhiinvaeltajat ja kerjäläiset. Härkätie on kokenut myös sotajoukkojen rasitukset ja kuninkaiden loiston. Härkätie oli käytössä aina vuoteen 1962, jolloin uusi valtatie 10 korvasi sen Turun ja Hämeenlinnan välisenä yhteytenä. Härkätien ikivanha linjaus on säilynyt suurelta osin ja valtaosa siitä on edelleen ajettavassa kunnossa.
Kuninkaan matkassa Dokumenttielokuva Tukholman ja Pietarin välisestä Suuresta rantatiestä ja kuningas Kustaa IlI:n matkasta tätä valtaväylää pitkin. Kuningas matkusti 1775 tietä pitkin silloiselle rajalle asti. Matkanteko ei ollut aina aivan yksinkertaista. Kuninkaan matkassa kertoo miltä Suomen silloinen tiestö ja elämä näyttivät. Elokuvan asiantuntijana on toiminut Tapio Salminen ja sen on ohjannut Jouko Aaltonen ja tuottanut Illume Oy. Elokuvaa voi tilata Mobilia auto- ja tiemuseosta hintaan 220 mk (sis. alv).
Kuninkaan matkassa
Miltä Suomi - Ruotsin valtakunnan itäinen osa - näytti 1775 kuningas Kustaa III:n silmin? Miten Suomen teillä silloin kuljettiin? Ketkä teitä käyttivät?
Kuninkaan matkassa dokumenttielokuva kertoo Tukholman ja Pietarin välisestä Suuresta rantatiestä ja Kustaa III:n matkasta tätä valtatietä pitkin. Elokuvaa etenee kronologisesti rantatietä ja Kustaa III:n reittiä seuraten. Silloiselta rajalta, Ahvenkoskelta kuningas kääntyi kohti pohjoista, mutta hänen Venäjän suurlähettiläänsä kreivi Johan Fredrik von Nolcke jatkoi matkaansa kohti Pietaria.
Kustaa III oli tullut valtaan pari vuotta aikaisemmin ja hän halusi tutustua valtakuntansa itäiseen osaan, sen hallintoon, puolustukseen ja tiestöön. Kuninkaan seurue oli suuri ja aikataulu tiukka. Matkan organisointi vaati runsaasti työtä ja suomalaiset viranomaiset näkivät paljon vaivaa matkan onnistumiseksi. Hevosia tarvittiin vaihtopaikaille lähes kolmesataa, lisäksi paljon talonpoikia ja muuta väkeä.
Suomessa Suuri rantatie yhdisti Turun ja Viipurin. Se on Suomen vanhimpia teitä. Rantatie
luikertelee pitkin eteläistä rannikkoa. Ruotsin suurvaltakaudella tie oli vilkaassa käytössä. 1600-luvulta alkaen se toimi mm. postireittinä. Tien kukoistuskausi oli l700-lavulla, jolloin se oli osa Tukholman ja Pietarin välistä valtatietä. Tietä käyttivät niin hallitsijat, diplomaatit, sotilaat, kauppiaat kuin matkailijatkin.
|