MEDDELANDE
ENKÄTUNDERSÖKNING

Mars 1999

UTVECKLING AV VÄGFÖRBINDELSEN TILL SKÅLDÖ

Nylands vägdistrikt utreder som bäst behovet av att utveckla färjförbindelsen till Skåldö. I projektet tillämpas miljökonsekvensförfarande. I anslutning till detta gjorde vägdistriktet en enkät bland invånarna för att kartlägga deras åsikter.

I månadsskiftet januari-februari 1999 postades frågeformulär till alla fast bosatta på Skåldö och Torsö som fyllt 18 år (159 st) samt till ett antal slumpmässigt utvalda ägare av fritidsbostäder på samma öar (412 st).

Den totala svarsprocenten var 74%. Av de fast bosatta svarade 81% och av de sommarboende 71%.

Svaren

Trafiken mellan ön och fastlandet

De fast bosatta använder färjan dagligen eller flera gånger i veckan året runt. De sommarboende använder färjan flera gånger i veckan på sommaren, men på vintern endast sporadiskt.

Enligt svaren är det huvudsakliga fortskaffningsmedlet egen bil. 92% av de fast bosatta och 82% av de sommarboende använder personbil. Bland de sommarboende är det dessutom populärt att använda båt (14%). De avgivna svaren visar vidare att gång- och cykeltrafiken är tämligen obetydlig.

Invånarna är nöjda med färjan

Av de fast bosatta är tre fjärdedelar nöjda med färjan; 32% mycket nöjda och 40% tämligen nöjda. Av de sommarboende är sammanlagt 85% nöjda med färjan; 35% mycket nöjda och 50% tämligen nöjda.

En fjärdedel av de fast bosatta svarade att de är missnöjda med färjförbindelsen eller med möjligheterna att röra sig mellan ön och fastlandet. Av dem var 12% tämligen missnöjda och 13% mycket missnöjda. 10% av de sommarboende svarade att de är tämligen missnöjda och endast 3% att de är mycket missnöjda.

Färja eller fast förbindelse?

Fastän en majoritet av invånarna är nöjda med färjan, vill hälften (53%) av de fast bosatta, som svarat, ersätta färjan med antingen en bro eller en tunnel. De sommarboende är mera positiva till den nuvarande färjan. En tredjedel (33%) av dem vill ersätta färjan med en bro. Vid jämförelse med tidigare gjorda enkäter framgår det att andelen som är för en fast förbindelse är klart mindre än 1990, men något större än 1994.

I enkätformuläret ombeddes de, som svarade, att motivera sina åsikter. Det framgår att tidtabellen anses förlänga restiden och begränsa rörelsefriheten. För att förbättra färjförbindelsen föreslogs följdenligt att man skulle avskaffa tidtabellen.

De som förespråkade en fortsatt färjtrafik motiverade sin åsikt med säkerheten i skärgården och med att färjan begränsar onödig biltrafik. Man är rädd för att antalet inbrott ökar om det blir en fast förbindelse. Man tänker sig också att öns charm och särprägel samtidigt skulle försvinna.

De som var missnöjda med färjan vill ha en bekvämare och snabbare förbindelse till fastlandet och därmed till arbetsplatser, butiker, bank o.dyl. De ansåg också att en bro är säkrare än en färja, särskilt med tanke på ambulanstransporter och annan räddningsverksamhet. Man ansåg även att fortkörningen för att hinna till färjan är farlig och att överhastighet kan leda till olyckor.

Enkäten ger underlag för planeringen

Enkäten lyckades väl och andelen avgivna svar var utomordentligt hög. Svaren ger nyttig kunskap för fortsatt planering. När planeringen nått längre ordnas en ny enkätundersökning för att kartlägga invånarnas åsikter om framlagda alternativ.

Nylands vägdistrikt hoppas på ett aktivt deltagande även nästa gång och framför ett varmt tack till alla dem som svarat på enkäten.


Information

Vägförvaltningen   Till huvudsidan av Skåldö projektet